Łączy ich “team spirit” – Luno zostaje sponsorem reprezentacji Polski
w wakeboardzie i wakeskacie
Mogłoby się wydawać, że sporty wodne mają niewiele wspólnego ze światem finansów, a tym bardziej walut cyfrowych. Inaczej widzi to Luno – globalna platforma zakupu i wymiany Bitcoina i Ethereum – dla której oba światy łączy niezwykle istotny czynnik – team spirit. Firma właśnie ogłosiła, że będzie oficjalnym sponsorem reprezentacji Polski w wakeboardzie i wakeskacie.
2018-07-18, 07:48

Wakeboard to połączenie kitesurfingu, snowboardu i surfingu, polegające na pływaniu na specjalnej desce za motorówką, skuterem wodnym lub wyciągiem. W Polsce dynamicznie się rozwija i zyskuje coraz większą popularność, mimo że nie ma jeszcze statusu dyscypliny olimpijskiej. Powstają kolejne obiekty do trenowania, także w miastach, otwierane są szkółki i kluby, gdzie dzieci i dorośli mogą stawiać pierwsze kroki na desce pod okiem instruktorów.

Społeczność osób próbujących swoich sił na desce stale się powiększa, rośnie liczba dostępnych wyciągów oraz organizowanych zawodów – opowiada Arkadiusz Helsner, rzecznik prasowy Klubu Wakeboardowego Margo9 – To sport, który może uprawiać prawie każdy od najmłodszych lat, i co najważniejsze, pozwala poczuć prawdziwą adrenalinę.
Na dodatek, wakeboard można uprawiać nawet na małych zbiornikach wodnych, stąd coraz większa liczba wyciągów powstających w różnych miejscach Polski.

Najbardziej zapaleni wakeboardziści nie ominą żadnej okazji do wskoczenia na deskę.
Nie straszne są im złe warunki atmosferyczne, a nawet powódź, czego dowodem mogą być liczne materiały w Youtube prezentujące wyczyny sportowców przemierzających wypełnione wodą ulice miast.

Według zawodników mocną stroną tej dyscypliny jest pełna entuzjazmu atmosfera
i gotowość do wspierania się na arenach zawodów, jak i poza nimi. W wakeboardzie tzw. team spiritjest równie ważny jak sportowa rywalizacja.

Wakeboard to nie tylko emocje i adrenalina, ale przede wszystkim praca zespołowa
i społeczność, która jest dla siebie oparciem. Wartości te są nam szczególnie bliskie w Luno. Wierzymy, że waluty cyfrowe są przyszłością, tak jak młodzi zawodnicy, których chcemy wspierać w rozwoju ich pasji i kariery.
 Kibicujemy pasjonatom tego sportu i jesteśmy dumni z bycia oficjalnym sponsorem reprezentacji Polski – komentuje Magdalena Gołębiewska, Country Manager w Luno.

Reprezentacja Polski odnosi spore sukcesy w tej dziedzinie. Warto zwrócić uwagę na takich zawodników, jak Sandra Keller czy wspomniany Arkadiusz Helsner, kapitan reprezentacji Polski, oraz zaledwie piętnastoletnia Martyna Andrzejczak, która w kategorii juniorskiej U19 odnosi sukcesy na zawodach rangi krajowej i międzynarodowej.

Luno, już jako sponsor reprezentacji Polski będzie obecne na najważniejszych zawodach
w aktualnym sezonie. Już w dniach 20-21 lipca w Margoninie odbywają się zawody z cyklu Golden Wake Tour, gdzie rywalizować będzie 70 zawodników Polski, Francji, Niemiec, Czech, Wielkiej Brytanii, a także Izraela. Kolejny etap rywalizacji to WakeZone Stawiki w Sosnowcu, gdzie w dniach 28-29 lipca odbędą się IX Mistrzostwa Polski w Wakeboardzie i Wakeskacie. Kulminacją sezonu będą Mistrzostwa Europy w Mediolanie (12-18 sierpnia).

Na wszystkich tych wydarzeniach pojawią się strefy chilloutu Luno, gdzie będzie można zrelaksować, wziąć udział w konkursach, ale także dowiedzieć się więcej, jak bezpiecznie stawiać pierwsze kroki w świecie walut cyfrowych.

Wakeboard z początku może wydawać się dyscypliną wymagającą zaawansowanych umiejętności, ale wystarczy kilkanaście minut na desce pod okiem instruktora, aby opanować podstawy – opowiada Magdalena Gołębiewska z Luno. – Im dłużej trenujemy, tym więcej skomplikowanych trików jesteśmy w stanie wykonać i tym większą sprawia nam to frajdę. Podobnie jest w przypadku zakupów i wymiany walut cyfrowych. Niedoświadczone osoby mogą czuć podobne obawy – czy ich wiedza jest wystarczająca, by działać bezpiecznie i pewnie. Dlatego w Luno stawiamy na edukację i chcemy pokazać, że dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, każdy jest w stanie posługiwać się kryptowalutami. Wychodzimy do naszych klientów nie tylko z prostą w obsłudze aplikacją, ale także pakietem edukacyjnym, dzięki któremu będą mogli bezpiecznie poruszać się w świecie Bitcoina i Ethereum.

Więcej informacji na temat współpracy z reprezentacją Polski oraz kalendarz zbliżających się imprez wakeboardowych, na których obecny będzie zespół Luno, można znaleźć na profilu Luno Poland na Facebooku.

O Luno:

Luno to globalna platforma zakupu i wymiany popularnych walut cyfrowych Bitcoin
i Ethereum.  Jest jednym z najprężniej rozwijających się startupów w w tym sektorze, obecny już w 40 krajach. W kwietniu 2018 roku Luno zdobyło tytuł najszybciej rozwijającej się firmy technologicznej w Wielkiej Brytanii w konkursie Tech5 organizowanym przez Adyen i TWN. Do głównych inwestorów Luno należy Naspers, międzynarodowy potentat w branży IT i e-commerce, właściciel takich platform finansowych jak PayU, Kreditech czy serwisu streamingowego Showmax.