Luno - portfel walut cyfrowych
Luno jest wiodącą globalną platformą walutową, dostępną w ponad 40 krajach, z oddziałami w Londynie, Singapurze, RPA, Kuala Lumpur, Lagos, Jakarcie oraz zespołem ponad 250 doświadczonych ekspertów w dziedzinie technologii i finansów.
2018-04-19, 14:55

Ich produkty i usługi sprawiają, że kupowanie, przechowywanie i poznawanie cyfrowych walut, takich jak Bitcoin, jest bezpieczne i łatwe. Ich wizją jest wzmocnienie pozycji miliardów ludzi poprzez dostarczenie dostępu do walut cyfrowych każdemu, wszędzie i dla wszystkich.

Luno_biuro

Produkty Luno:

• Luno Wallet – portfel do przechowywania kryptowalut umożliwiający również dokonywanie płatności oraz ich przewalutowywanie
  • Luno Exchange – profesjonalna platforma do handlu kryptowalutami

Luno jest pionierem branży. Firma istnieje od 2013 roku i z powodzeniem działa w 40 krajach na całym świecie. Łącznie platforma/aplikacja ma blisko 2 000 000 klientów, którzy z powodzeniem wymienili już ponad miliard dolarów. Ogromnym sukcesem Luno jest to, że ich portfel jeszcze nigdy nie został skompromitowany, co świadczyć może o ogromnym bezpieczeństwie i staraniach całego sztabu specjalistów nieustannie czuwających, by nic złego się nie stało.

Kiedy mówimy, że Twoje pieniądze są bezpieczne, naprawdę tak myślimy. Stworzyliśmy jedne z najbardziej wyrafinowanych systemów bezpieczeństwa BTC na świecie, które nigdy nie zostały naruszone – czytamy na stronie Luno.

Najbardziej międzynarodowy zespół walutowy na świecie

Zespół Luno pochodzi z szerokiego zakresu środowisk inżynieryjnych, finansowych i przemysłowych, ale wszyscy zjednoczeni w pasji zrewolucjonizują sposób, w jaki ludzie wykorzystują pieniądze. Większość zespołu mieszkała lub pracowała w wielu różnych krajach, mówi wieloma językami i odnosiła sukcesy pracując w czołowych światowych firmach, takich jak Google, Amazon, Morgan Stanley, Barclays i Ernst & Young, PayU.

Za luno stoi również ogromny kapitał. Firma jest wspierana przez czołowych światowych inwestorów takich jak Balderton Capital, RMI, Naspers, Digital Currency Group czy Venturra.

Jak to działa?

Aby móc skorzystać z produktów i usług Luno należy się zarejestrować. Cały proces jest jednak banalnie prosty i można go przeprowadzić nawet za pomocą konta Google lub Facebook. Po zalogowaniu wita nas niezwykle intuicyjny interfejs, który umożliwia dokonanie zakupu, wysłanie bądź przyjęcie kryptowalut na nasz portfel.

Luno_interfejs

Wysłać kryptowaluty można na trzy sposoby:

1. Na numer telefonu lub e-mail, z pominięciem blockchaina bez opłaty transakcyjnej. Wiąże się to z koniecznością posiadania lub założenia przez odbiorcę konta na Luno.
  2. W tradycyjny sposób, poprzez podanie adresu. Transakcja zapisywana jest we właściwym blockchainie i pobierana jest standardowa opłata transakcyjna.
  3. W tradycyjny sposób, poprzez zeskanowanie kodu QR. Różnica jest taka, że kwota i adres wypełniane są automatycznie.

Otrzymywanie płatności jest tak samo proste. Na początek konieczne jest utworzenie nowego adresu i natychmiast można go skopiować, lub utworzyć polecenie zapłaty w formie kodu QR.

Kupno/Sprzedaż Bitcoinów

W celu zakupu lub sprzedaży Bitcoinów konieczna jest weryfikacja konta. Luno ma trzy poziomy weryfikacji.

1. W pierwszym przypadku użytkownik ma stały limit 1000 euro dla wpłaty i wypłaty.
  2. Drugi poziom pozwala na wpłatę/wypłatę do 5000 euro miesięcznie.
  3. Trzeci poziom daje możliwość wpłat/wypłat w wysokości do 100000 euro miesięcznie.

Z początku wymagane jest podanie i potwierdzenie numeru telefonu, imienia i nazwiska, daty urodzenia, obywatelstwa i numeru PESEL. I to wszystko. Żadnego wysyłania dokumentów ani skomplikowanych operacji. Dopiero jak zbliżymy się do ustalonego na poziomie 1 limitu konieczne będzie podanie dodatkowych danych.

Żeby kupić BTC trzeba na początek zdeponować dowolną sumę (nawet 1€) przy pomocy przelewu SEPA w euro. W momencie, kiedy przelew zostanie zaksięgowany, można kupić bitcoiny. Portfel pozwala także na sprzedaż kryptowaluty i wypłatę euro przy pomocy przelewu SEPA.

Firma zapowiada, iż w niedługim czasie na platformie udostępnione będą lokalne waluty (np. PLN), a także możliwość dokonywania płatność kartą kredytową i debetową, które są wlaśnie testowane. Przedstawicielka firmy, zapowiada również, że jeszcze przed wakacjami, udostępniona zostanie polska wersja językowa serwisu.

Aplikacja mobilna Luno

Z Luno można także korzystać przy pomocy aplikacji mobilnej. Z początku konieczne będzie jedynie utworzenie kodu PIN i od razu można wykonywać operacje w analogiczny sposób, jak w przypadku strony internetowej. Interfejs wygląda niemalże identycznie a ponadto istnieje możliwość zeskanowania kodu QR.

Luno_mobile