Europejski raport Bitcoin
Europa stoi Bitcoinem? Zobaczcie sami! Najważniejsi gracze, sytuacja na rynku, inwestorzy. Czyli co w Bitcoinie piszczy.
2018-07-26, 13:00

Lokalne usługi finansowe i krajobraz regulacyjny różnią się znacznie w zależności od kraju. Zamiast postrzegania kryptowalut jako zagrożenia, rządy i organy regulacyjne w Szwajcarii i na Malcie traktują je jako drogę do rozwoju, i są zdeterminowani, by przewodzić w świecie technologii.

Organy zarządzające w Polsce i na Słowacji mniej chętnie przyjmują nowych graczy kryptowalutowych, zakłócających status quo krajowego sektora usług finansowych. Niemcy mają regulować wirtualne waluty, podobnie jak inne instrumenty finansowe, aby stworzyć równe szanse dla pretendentów do Bitcoinów i tradycyjnych instytucji. Ogólnie rzecz biorąc, społeczności kryptowalut rozwijają się szybko i prowadzą dyskusje z regulatorami na wszystkich frontach.

Aby uzyskać migawkę kraj po kraju, zobacz Europejski Raport Bitcoin przygotowany przez Luno.

Poniżej migawka najważniejszych trendów i spostrzeżeń na temat aktualnej sytuacji na poszczególnych rynkach.

Mars i Wenus
Według danych CoinDance 91% kupujących Bitcoina na całym świecie to mężczyźni. Większość - 87% - ma mniej niż 45 lat. Jak można się domyślić, prawie połowa osób kupujących Bitcoin ma od 24 do 34 lat - jest to grupa demograficzna ciesząca się uznaniem "wczesnych użytkowników technologii" czyli tzw. early adopters.

"Nasze badanie wykazało, że ponad 25% naszych klientów to kobiety, a większość to osoby w wieku od 25 do 30 lat." - podsumowuje Magdalena Gołębiewska, Manager regionu na Europę Wschodnią w Luno.

Zorientowani
Ponad 90% klientów Luno sprawdza cenę Bitcoina co najmniej raz w tygodniu, ponad ⅔ sprawdza ją co najmniej raz dziennie, a blisko 42,5% wiele razy dziennie.  Częściej niż większość ludzi sprawdza swój stan konta bankowego! Portfele inwestycyjne pokazują że kryptowaluty stają się częścią naszego codziennego życia.

Wielkie Oczekiwania
Niemal jedna trzecia klientów Luno oczekuje, że ceny Bitcoinów osiągną ten sam zakres co w 2017 roku (10 000- 20 000 USD), 21% oczekuje, że trajektoria cen będzie kontynuowana, osiągając przedział od 20 000 do 30 000 USD. Co więcej, 13,4% klientów spodziewa się, że cena Bitcoinów będzie rozciągać się do poziomu 30 000-50 000 USD, a prawie 10% przewiduje wzrost o ponad 100 000 USD.

Inwestycja vs płatności
Prawie 60% klientów Luno uważa Bitcoina za aktywa, a nie za metodę płatności. Z pozostałych 40%, połowa wybrała Bitcoina z uwagi na pełną kontrole jaką daje im ta waluta, a ponad 12% preferuje ją jako metodę płatności, pozostała część wybrała Bitcoina z uwagi na szybkość transakcji.

Wierzymy, że wykorzystanie Bitcoina jako mechanizmu płatności wzrośnie w przyszłości. Dla kupców Bitcoin jest tańszy niż lokalne waluty, ponieważ koszty przetwarzania i obciążenia zwrotnego są niższe lub nie występują. W rzeczywistości wielu sprzedawców oferuje zniżki, aby zachęcić do transakcji Bitcoin.

Bitcoin na szczycie ale innie się zbliżają
Około ⅔ klientów Luno korzysta z różnych platform kryptowalut. Prawie 80% z nich zakupiło kolejną krypto-walutę oprócz Bitcoina, przy czym Ethereum i Litecoin są powszechnymi wyborami. Pomimo tysięcy oferowanych altcoinów, Bitcoin pozostaje liderem rynku, a 44% respondentów ankietowanych opowiada się za innymi cyfrowymi walutami.

Europa: barometr kryptograficzny
Nasze wyniki badań pokazują, że europejska społeczność kryptowalut bardzo szybko się rozwija, a istniejąca infrastruktura oferuje solidne możliwości masowego rynku. Przyjrzeliśmy się kolejnym kluczowym parametrom dla 13 krajów europejskich.

• Średnio 84% osób ma dostęp do Internetu
  • 93% osób w wieku powyżej 15 lat ma konto bankowe
  • Średnio jedna nacja ma 318 węzłów do wydobywania Bitcoinów

Kapitał Bitcoin w Europie
Oceniliśmy 13 krajów europejskich w naszym raporcie zgodnie z ich rankingiem pod kątem następujących kryteriów: dostęp do Internetu, włączenie finansowe, działalność wydobywcza Bitcoin i powszechna akceptacja kryptowalut. W rezultacie Holandia stała się stolicą Bitcoin w Europie. Norwegia i Niemcy są  na drugim miejscu, a Wielka Brytania i Szwecja wspólnie zajmują trzecie miejsce.

Kraje europejskie uszeregowano według penetracji rynku bitcoinami
Ranking kraju

1. Holandia
  2. Niemcy, Norwegia
  3. Wielka Brytania, Szwecja
  4. Irlandia
  5. Dania
  6. Belgia
  7. Francja
  8. Hiszpania
  9. Włochy
  10. Rumunia
  11. Polska

Przyszłość rysuje się bajecznie

Jako miejsce narodzin aparatu filmowego, telefonu, światowej sieci, prasy drukarskiej, pierwszego komputera i języka programowania, laptopa i superkomputera, Europa od dawna jest wylęgarnią innowacji technicznych.Potencjał do przewodzenia światu w krypto-rewolucji jest więc ogromy.
Większość Europy wprowadziła euro nie tak dawno temu, więc pomysł zmiany całego systemu płatności nie jest tak obcy jak w innych częściach świata.

Od Euro do Bitcoin
Euro jest używane w większości krajów europejskich, a także w innych częściach świata. A przy dużym odsetku Europejczyków posługujących się niemieckim lub angielskim jako wspólnym językiem, jest to bardzo powiązany kontynent. Świetnie wpisuje się to w zdecentrolizowany system jakim jest Bitcoin, jedna waluta dla całego świata.

Zobowiązanie do prywatności i przejrzystości
Europejskie Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych utorowało drogę do większego docenienia korzyści, jakie mógłby przynieść bardziej bezpieczny, prywatny system finansowy. W Luno przechowujemy fundusze, korzystając z zabezpieczeń wielostronnych z niezależnymi partnerami, uniemożliwiając pojedynczym osobom uzyskanie dostępu. Wrażliwe informacje o klientach są szyfrowane, a hasła klientów przechowywane w postaci zaszyfrowanej, dzięki czemu nikt nie ma dostępu do haseł klientów, równiez pracownicy.

Wolność, Równość, Braterstwo
Historycznie Europa konsekwentnie przeciwstawiała się cenzurze narzucanej przez państwo i broniła wolności słowa. Zgodnie ze wskaźnikiem "Reporterzy bez Granic", większość Europy plasuje się w pierwszej 50 na świecie pod względem wolności prasy. Indeks Wolności Gospodarczej potwierdza również jej egalitarne kwalifikacje, które plasują Szwajcarię na czwartej pozycji na świecie, Irlandia na szóstej pozycji, a Wielka Brytania zajmuje ósme miejsce.

Jest to zgodne z podstawową przesłanką zdecentralizowanych walut cyfrowych, które mogą pomóc w ulepszeniu systemu finansowego, a w szczególności stworzeniu instrumentów finansowych, które są tańsze, szybsze i bezpieczniejsze, a także przejrzyste, a jednocześnie prywatne, kontrolowane i z otwartym i równym dostępem dla wszystkich.

Aby uzyskać migawkę kraj po kraju, przeczytaj Europejski Raport Bitcoin stworzony przez Luno.