Luno na fali: z aplikacji korzystają już 2 miliony użytkowników.
W Europie brylują Polacy. Sektor walut cyfrowych rozwija się w astronomicznym tempie. Platforma zakupu i wymiany kryptowalut Luno ogłosiła, że ma już 2 miliony klientów, którzy dokonali transakcji w Bitcoinie na kwotę równoważną sumie 3 miliardów dolarów
2018-08-13, 14:00

Firma wprowadza też kolejne udogodnienia dla użytkowników z Polski, którzy najchętniej pobierają aplikację w tej części Europy.

Rakietowe przyspieszenie Luno

Luno to obecna w 40 krajach platforma umożliwiająca łatwe i bezpieczne kupowanie, przechowywanie i wymianę kryptowalut Bitcoin i Ethereum. Korzystają z niej już 2 miliony użytkowników, którzy od startu projektu dokonali transakcji w Bitcoinie o wartości ponad 3 miliardów dolarów.

Tylko w minionym miesiącu giełdy kryptowalut odnotowały obrót walutami cyfrowymi o równowartości 302 miliardów dolarów. Natomiast łączny obrót najpopularniejszą z nich, Bitcoinem, przekroczył wartość 125 miliardów dolarów.

Pozyskanie dwóch milionów właścicieli portfeli kryptowalutowych to znaczący kamień milowy w rozwoju Luno. Robimy ogromne postępy w realizacji naszej wieloletniej wizji przeniesienia usług finansowych na wyższy poziom. Osiągnięty przez nas wynik odzwierciedla rosnące zainteresowanie kryptowalutami na całym świecie i umacnia nas w dążeniu do przekształcenia systemu finansowego, tak by stał się tańszy, szybszy i bezpieczny, z otwartym i równym dostępem dla każdego – komentuje Marcus Swanepoel, CEO i założyciel Luno.

Platforma Luno globalnie oferuje trzy usługi:

• Luno Wallet – portfel walut cyfrowych do obsługi płatności osobistych (zakup, przechowywanie);
  • Luno Exchange – profesjonalna platforma tradingowa dla walut cyfrowych;
  • Luno Enterprise – integracja sklepów i usług online z płatnościami kryptowalutowymi, otwarte API.

Za projektem Luno stoją Marcus Swanepoel, bankier wcześniej związany z Morgan Stanley, oraz Timothy Stranex, były inżynier w zespole Google’a odpowiedzialny za rozwój Google Maps. Luno zatrudnia obecnie ponad 250 osób w biurach w Londynie, Kapsztadzie i Singapurze; 40% specjalistów w zespole stanowią kobiety. Do głównych inwestorów startupu należą m.in. globalny koncern IT i e-commerce Naspers oraz fundusze Balderton Capital i Venturra.

Polacy w europejskiej czołówce adaptacji kryptowalut

Ze statystyk Luno wynika, że Polacy znajdują się w ścisłej czołówce nacji najchętniej zakładających portfele walut cyfrowych. Liczba użytkowników w Polsce sięga kilkudziesięciu tysięcy.

Dla firm z sektora fintech Europa Środkowo-Wschodnia, na czele z Polską, to atrakcyjny obszar do rozwijania usług i pozyskiwania nowych klientów. Pomimo niedawnej „wyprzedaży” Bitcoinów i wahań cen kursów notujemy wykładniczy wzrost liczby użytkowników. Najszybciej rozwijającymi się rynkami są Polska i Litwa. Dlatego systematycznie wprowadzamy kolejne udogodnienia i narzędzia dedykowane użytkownikom z tych krajów – komentuje Magdalena Gołębiewska, Country Manager w Luno.

Rosnące zainteresowanie kryptowalutami potwierdzają także wyniki badania społecznego przeprowadzonego w czerwcu 2018 roku przez Luno i ośrodek badawczy SW Research. Już prawie co dziesiąty polski internauta deklaruje, że posiada waluty cyfrowe. Polacy najczęściej nabywają je w celach inwestycyjnych (62 proc.), ale ponad połowa jest zainteresowana także płaceniem nimi za zakupy i usługi w sieci. Najchętniej nabywaną kryptowalutą jest Bitcoin, który zakupiło 85 proc. wszystkich właścicieli kryptowalut; na dalszych miejscach podium uplasowały się Ethereum (40 proc.) i Ripple (35 proc.).

Luno jest dostępne w Polsce od 2017 roku, systematycznie wprowadzane są kolejne udogodnienia dla użytkowników, m.in.:

• Polska wersja językowa strony internetowej i platformy edukacyjnej [LINK]
  • Aplikacje na iOS [LINK] i Android [LINK] w języku polskim;
  • Profil na Facebooku @LunoPoland [LINK];
  • Kanał edukacyjny Luno Polska na YouTube [LINK];

Do końca 2018 roku Luno planuje również umożliwić bezpośrednią wymianę polskich złotych na Bitcoin i Ethereum (obecnie dostępna jest wymiana w EUR) oraz zintegrować aplikację z dostawcami szybkich transferów online.

O Luno:

Luno to globalna platforma zakupu i wymiany popularnych walut cyfrowych Bitcoin i Ethereum. Jest jednym z najprężniej rozwijających się startupów w tym sektorze, obecnym już w 40 krajach. W kwietniu 2018 roku Luno zdobyło tytuł najszybciej rozwijającej się firmy technologicznej w Wielkiej Brytanii w konkursie Tech5 organizowanym przez Adyen i TWN. Do głównych inwestorów Luno należy Naspers, międzynarodowy potentat w branży IT i e-commerce, właściciel takich platform finansowych jak PayU, Kreditech czy serwisu streamingowego Showmax.

Luno>inforgrafika

Więcej informacji:

Magdalena Gołębiewska
magdalena@luno.com
PL: +48 884 639 748
UK: +44 7904 389 285

Anita Ceglińska
anita.ceglinska@hkstrategies.com
PL: +48 605 121 928

Wiecej:

Strona www: www.luno.com
Facebook: www.facebook.com/LunoPoland